Wie is PA3HHO?

Mijn naam is Pleun Vermeulen, PA3HHO, ik ben geboren in 1969 en ik woon in Druten, een dorp tussen Tiel en Nijmegen in het prachtige, door Boudewijn de Groot bezongen, Land van Maas & Waal samen met met mijn vriendin Petra, dochtertje Anique en zoontje Koen.

Nadat ik 16 jaar werkzaam ben geweest in de ICT (software ontwikkeling o.a. bij Ordina, Tensing, TNT Expres ICS) ben ik overgestapt naar het middelbaar onderwijs. Sinds 2009 werk ik als docent wiskunde en informatica. Eerst tien jaar op het Pax Christi College te Druten en sinds augustus 2019 op het Cambium College te Zaltbommel.

Naast mijn hobby als radiozendamateur speel ik in diverse bandjes: Mess Around (www.messaround.nl), Bugaboo Tang (www.bugabootang.nl) en Yeeehaa (www.yeeehaa.nl). Ik ben helemaal gek van “low ‘n’ slow” BBQ’en (nee, geen speklappen crèmeren boven de hete kolen) en heb, samen met mijn BBQ maatje Ivor, in 2015 meegedaan met het RTL4 televisieprogramma “Grillmasters” (we hebben het 5 van de 8 afleveringen uitgehouden).

website20front

Als ik tijd heb, en dat heb ik vrijwel nooit, reed ik graag op en/of sleutelde ik graag aan mijn Harley Davidson XLH1100 uit 1987. Deze motor was zo Spartaans dat ik in 2019 heb besloten om haar te verkopen en iets “moderns” te gaan rijden. Dat is een Suzuki V-Strom DL650 geworden.

xlh1100

Eind zeventiger / begin tachtiger was de 27 MC rage op zijn top en spaarde ik, net als veel vriendje, QSL kaarten van 27MC stations. Ik mocht geen “bakkie” van mijn ouders maar zenders en ontvangers fascineerden mij heel erg. Ik luisterde naar 3m piraten en op 15 jarige leeftijd, de 27 MC rage was toen al lang voorbij, had ik mijn eerste 23 kanaals 27 MC AM “bakkie” en al snel volgde een heuse Skyline 2010 basisbak. Na een jaartje kletsen met vrienden uit de buurt was ik het eigenlijk wel weer zat en heb ik het spul verkocht.

Pas tien jaar later kwam ik via een vriend, Berhard, in aanraking met 11 meter DX. Ook daar heb ik me kort aan gewaagd, maar het was zo’n puinhoop dat de lol er ook weer snel vanaf ging. Bernhard, had op zijn scannertje weleens “echte zendamateurs” gehoord, die mochten op andere banden zenden en het ging er best serieus aan toe. Al snel hadden we informatie van VERON en VRZA in de bus.

We zijn daarna druk aan de studie gegaan en hebben ons beiden ingeschreven voor zowel het C- (‘s-ochtends), als het N-examen (‘s-middags) april ’97. Bernhard slaagde meteen voor het C examen (PE1RQA), ik had helaas twee fouten te veel. Gelukkig wel “met vlag en wimpel” geslaagd voor het N-examen, mijn call werd PD1ADI. In november 1997 ben ik weer voor het C-examen opgegaan en gelukkig met beter resultaat: geslaagd! De nieuwe call werd PE1RVK. Direct aansluitend heb ik mij ingeschreven voor het 12 WPM telegrafie examen om de “grote jachtakte” binnen te halen, en waarempel is dat nog gelukt ook; vanaf mei 1998 was mijn call PA3HHO en vanaf die tijd ben ik dus ook actief op HF. Tot begin 2001 was ik QRV vanuit Nijmegen en daarna vanuit mijn huidige QTH in Druten, JO21TV en dat ben ik nog steeds.

PE1RVK shack eind 1997

f-pa3hho

 

30 gedachten over “Wie is PA3HHO?

 1. Hoi Pleum,
  Kwam via google op je site, wilde even de complimenten geven, ziet er stak uit.
  Tevens zie ik dat je XS650 liefhebber bent, zie je op de XS club!
  Groeten Richard, PE1KXY, Haarlem. (alias XS forum Lampie01:-)

 2. Hoi Pleun. We kennen elkaar niet maar ik dacht ik zet even een bericht op je site. Het is namelijk zo ik heb in 1997 ook mijn c-examen gehaald. Ik ben doordat morse mij niet lukte niet echt actie geraakt als amateur. Mij was het echt te doen om de HF. Nu na jaren kom ik erachter dat morse helemaal is afgeschaft. Dus ik ka weer los. Onder de call PA3DW. Ook ik ben muzikant (en gitaardocent) dus dat vond ik wel erg leuk. Ik kwam op marktplaats de yaesu ft 920 tegen voor 850 euro tegen. Jij hebt hem. Hoe bevalt die? Is hij in goede staat ook echt 850 waard? Ik dacht ik vraag het jou, want jij kent hem

 3. Mooi en leer-rijke website met intersante info die ik tegen kwam via google door info op te vragen.
  Ik ben ON2AZ STEFAN qth Izegem en geslaagd voor Harec sinds 11/07/2012 met 28/33 nu nog wachten op het diploma en de nieuwe licentie 73

 4. Beste PA3HHO , Ik heb een link geplaatst naar U website via mijn éénvoudige website genaamde on3radioamateursbelgie van ON2AZ die begon met ON2AZ daarna ON3AZ om op HF te mogen uitzenden en een tijd terug onze ON2AZ volgens de wetgeving in belgie gezien wij met een cept logo via onze zendvergunnig zaten en ze er in Brussel niet meer uitgeraakten anders 73 ON2AZ

   • Beste PA3HHO en bezoekers : Heb mijn Harec Licentie ontvangen de 27/07/12 en ipv ON2AZ (Novice) zullen jullie mij kunnen beluisteren onder ON5LS (Harec)
    Nu ik heb de Radio FT-2000 op G5RV/J & IC703 op CP6
    73 ON5LS Stefan info : qrz.com

   • Gefeliciteerd Stefan! Misschien komen we elkaar eens tegen op de band! De FT-2000 is een prachtige radio. Pas wel op, de front-end is erg gevoelig dus beter niet gaan zenden met de 703 wanneer de FT2K aan staat!

 5. Beste PA3HHO
  Bedankt voor de informatie en hoop dat ik nog veel kan bijleren aan U ,Ik heb beide antennes aangesloten op de FT2000 en op de IC703 een Dummy en de volledig set op 2dehands.be geplaatst
  1°mfj1275,
  2°ic703,
  3°de zelfbouw papagaai rec&play,
  4°gsv3000
  ,5)mc85kenwood
  gemakkelijk voor wie nog niets heeft en anders alles nieuw moet kopen
  is compleet buiten de antenne niet
  73 ON5LS

 6. Hallo Pleun

  Mijn naam is Hans PA3K en zie dat jij zo af en toe aan een Sirtel Mini Beam aan het werken bent.
  Ik heb er eentje boven in de mast hangen die ik voor 10mtr gebruik ( zie http://www.qrz.com/db/PA3K ) maar die word binnenkort omgewisseld voor een FB33. Die gaat weer eventueel terug naar de vorige eigenaar en is zo goed als nieuw. Heb zelf nog zo een in de werkplaats liggen maar daar ontbreekt een Element van, maar is voor de rest helemaal kompleet en ook zo goed als nieuw. Als je die kunt gebruiken kan je hem hier afhalen. Ik hoor het wel.

  Mvg. en 73 vanuit Venlo
  Hans

  • Hoi Hans, ik ben af en toe in Venlo want ik speel in http://www.bugabootang.nl, een bandje uit Venlo (met zanger van de Drekskaters en drummer en bassist van Minse Kinder). We zijn niet zo actief meer, maar ik kom er nog wel eens. Ik hoop dat ze je niet in de weg liggen want ik maak graag gebruik van je aanbod. Ik zou er nl. nog best één of twee elementjes bij willen. Ik heb toevallig net de Sirtel gemonteerd “as is”, dus met de te lange reflector en te korte director. Dat werkt al wel, maar kan volgens MMANA nog veel beter. De spoel in het kastje van de radiator heb ik er trouwens uitgeknipt en de spoelen in de kastjes van director en reflector heb ik overbrugd met een dik stuk koperdraad.

   • Hoi Pleun

    Ja, die Musikanten ken ik wel, vooral Jacco met z’n peuk in de mond. Die Antenne ligt in de werkplaats hoog en droog. Kijk maar als je hem op wilt halen, wel even een Mailtje als je in de buurt bent en voor een Pakje Nelson van de Lidl is die voor jou.

    Gr. Hans

 7. Hallo Pleun.

  Mooie site heb je…complimenten. Ik heb ook een Sirtel mini beam liggen en ben erg benieuwd of deze
  antenne naar behoren werkt. Nu op naar de site van je muzikale talent.

  Gr Henk

  • Hallo Henk, bedankt voor de complimenten. De Sirtel mini beam is een vreemd ontwerp, verre van optimaal. De reflector is te lang en de director te kort. De reflector moet, zelfs voor 27 MHz, een flink stuk korter (en voor 10m al helemaal). Zelfs op de 10m band is de director nog te kort, daar moet dus een stukje bij. Als je wilt, kan ik het MMANA model wel even voor je opzoeken, dan kun je er zelf nog mee experimenteren. Ik heb weer andere antennes op het dak staan (een FB13 en een Butternut HF5B) dus de Sirtel is inmiddels verkocht aan een amateur hier uit de buurt die er misschien zelfs een 15m minibeam van gaat maken.

   • Hallo Pleun.
    Het is altijd leuk om te experimenteren met antenne’s en als je MMANA mij toe zal willen sturen zal dat heel mooi zijn.
    In pricipe zal ik de antenne gaan gebruiken voor de 27mhz en als ik het goed begrijp zal ik er veel aan moeten veranderen om het optimaal te krijgen. Ik had nog even gekeken naar je muzikale talent op you tube.. klinkt goed.. ben zelf ook bezig met een band…

   • Hallo Henk,
    MMANA kun je gewoon downloaden op internet. Even googelen op MMANA GAL en dan vind je het wel denk ik. Ik weet niet precies over welke antenne je het hebt, ik vermoed de Sirio mini beam? Die is, ook voor 27 MHz, zeker niet optimaal. De reflector mag wat korter en de director moet wat langer.
    Bedankt voor je enthousiaste reactie en succes met de radio- en muziekhobby!
    73 de PA3HHO

 8. Hallo Pleun,
  jammer dat je vertrokken bent van het forum las altijd graag je ervaringen met de end-fed en heb er veel van opgestoken.
  Best 73’s Wim PD0EDN

  • Hallo Wim, bedankt voor je leuke reactie. Ik weet niet of ik voorgoed weg ben, maar het ontbreekt me op dit moment aan motivatie om nog langer inhoudelijke berichten te schrijven op zendamateur.com. Ik heb dat altijd erg leuk gevonden, maar de laatste tijd komt er echter zo vaak “ruis op de lijn” dat dat drukt op het plezier. De balans is even weg, ik erger me m.n. aan de enorme hoeveelheid off topic berichten. De beheerders vinden dat het forum een “afspiegeling van de maatschappij” is. Daar is op zich niets op tegen (alle amateurs zijn welkom), maar ik zie zo’n forum meer als een clubhuis waar mensen te gast zijn. Het gebruik van zo’n forum is een gunst en geen verworden recht. Het forum is niet van de gebruikers, maar van de beheerders en wat mij betreft mogen die bepalen hoe het er aan toe gaat. Ik zou graag zien dat ze wat meer eisen stellen aan hun gebruikers; in ieder m.b.t. het “on topic” blijven. Iedereen mag van mij zijn eigen mening hebben, maar die hoef ik niet altijd en overal te horen wanneer dat niets of slechts zijdelings iets met het onderwerp te maken heeft. Mijn account is nu “inactief”, dat is niet handig, ik heb gevraagd of mijn account weer geactiveerd kan worden. Ik kijk dan gewoon tijdje mee vanaf de zijlijn.

 9. hoi Pleun, leuke website en interessant ook je artikel over je endfed die ook past in mn postzegeltuintje in Hoorn, binnenkort naar ddva om ferrietkernen en een kastje voor het inbouwen van eea te bemachtigen, mijn naam is overigens Ron van Gemert ben 53 jaar en thuis in de wia vanwege helemaal afgekeurd zijn ivm twee doorgemaakte herseninfarcten en ben sinds een aantal jaar nu zendamateur ik probeer zoveel mogelijk zelf te bouwen op antennegebied en mede amateurs helpen mij met het plaatsen ervan zo zoek ik nog een Shakespeare glasfiber antenne voor 10 meter een ouwe 11 meterspriet is daar prima voor aan te passen en ben bezig met een 3 bands endfedantenne, bedankt voor je bouwbeschrijving van jouw verkorte endfed en ik laat het je weten als het goed gaat werken, groetjes en 73 van PD5RVG vanuit hoorn

  • Hallo Ron, bedank voor je leuke reactie en compliment. Ik gebruik de end-fed voor 80/40 nog steeds naar grote tevredenheid. Op 40m werkt het minstens zo goed als de FD3 die ik ooit had hangen, in mijn beleving zelfs beter maar waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat de 20m draad nu volledig boven mijn tuin hangt met kletsnatte kleigrond ipv voor een groot deel boven het pannendoek. Op 80m werkt het ook prima ondanks dat de fysieke lengte maar 30m is (ipv 40m voor een dipool). M.b.t. de 3 banden vakantie end-fed: de werking op de laagste band is zeer beperkt, dat is natuurlijk ook logisch; de fysieke lengte is ong. 1/3 van een dipool. Verwacht daar dus geen wonderen van. CW of digitale modes is er, bij goede condities, zeker iets te werken maar wanneer de condities het af laten weten gaat het moeilijk. Je kunt niet alles werken wat je kunt horen zoals dat bij een dipool vaak wél het geval is. Als je het weg kunt spannen, zou ik een versie maken met traps voor 10m en 20m (evt. ook voor 15m) ipv die spoelen die als sper fungeren. Succes met de bouw en veel plezier met de radiohobby!

 10. Hoi Ron.

  Ik kwam via via op je site terecht, en buiten onze gedeelde hobby (bbq) en de zendamateurschap. Vond ik je site er erg aantrekkelijk uitzien en hem ook gelinkt bij de zendamateur links. Leuk om je bezigheden zo te lezen. En je schrijft ook erg leuk!
  Complimenten dus!

  Grjs Berrie PD8EER

 11. Hoi Ron.
  Aandachtig de site gelezen. Ben vooral geïnteresseerd in de Diamond V2000 antenne. Ik heb deze ook met grote radialen, maar ook hier een swr 1 op 1 in de 52.000 Mhz band. Je zou er nog mee verder experimenteren. Heb je dit gedaan?
  Kan ik de straler verlengen in de top of juist in het midden.
  Jij hebt er meer verstand van dan ik.

  groetjes

  • Hallo Ton, mijn naam is Pleun (geen Ron) maar never mind. De “echte” Diamond is gericht op de Amerikaanse markt en aangezien hun 6m band van 50 – 54 loopt, verbaast het met niet. In theorie zou je door de radialen langer te maken, de resonantiefrequentie moeten kunnen verlagen. Mijn radialen zijn al aan de lange kant, maar ik kom nog steeds op 52 MHz uit. Vreemd, want bij mijn vorige V2000 had ik dit probleem niet. Wellicht was dat een “Europese” versie!?! Gewoon uitproberen Ton, een beter advies kan ik je helaas niet geven. Ik heb er in 2014 geen enkele verbinding op 6m mee gemaakt.

 12. Dank voor je reactie Pleun. Het enige wat hielp was de interne koperdraad te verlengen, maar je verandert dan teveel in de antenne en hij past niet meer in de fiber omhulzing. Dus gebruik ik nu de antenne tuner maar.
  In inderdaad, je hoort op 6m helemaal geen amateurs.

  groetjes
  Ton PE1JDJ

 13. Hoi pleun
  Las ergens hier dat je met een cobwebb bezig zou gaan en ben benieuwd wat je ervaringen zijn.
  Ik heb hem gemoddeld, per band, in MMANA en ben van plan hem te gaan bouwen. Zit nu met een 20/40 endfed die het redelijk doet, maar het kan altijd beter ;=). Beetje lfi ook dus er moet iets horizontaals komen. Ik wil ook graag dit bouwen, dan wel de kleinste op de laatste pagina http://www.g3vcg.talktalk.net/

  Ik hoor graag van je.
  Vriendelijke groeten
  Ed
  PH0ECV

  • Ooit, jaren geleden, heb ik die plannen wel gehad jij. Ik zou zo’n Cobwebb makkelijk op mijn platte dak van de dakkapel kwijt kunnen. Of het beter gaat werken dan een endfed voor 40/20 dat betwijfel ik, beide antennes hebben een halve golflengte draad, de Cobwebb heeft misschien een wat andere afstraling maar of je dat verschil gaat merken dat betwijfel ik. M.n. de afstemming van al die draden schijnt nogal een probleem te zijn, ik weet van mezelf dat ik daar het geduld niet voor heb. Een 2 banden endfed is makkelijk af te stemmen; de hoge frequentie voor de trap of spoel, de lage frequentie na de trap of spoel. Ik werk inmiddels met een versie voor 80/40/20 met twee LC traps en dat werkt voortreffelijk. Afgelopen weekend een vertikale versie voor 15/10 gemaakt en ook dat gaat als een speer.

 14. Hoi Pleun,
  Je hebt een geweldig draad over EFHW. Het uitlegging is het beste dat ik gezien heb. Ik ben geinspireerd om een te maken. Ga zo door!

  vfg
  David

 15. I am tuning my endfed antenna at v inverted position with 49:1 balun with 150 pf capacitor with 10.1+ coil of 32 uh + 1.85 of end wire. I have low swr at 80 -15 and 10 meters. I have low swr at 6.5 MHz and High swr at 21 MHz. Do you have any helps to have low swr at 7 MHz and 21 MHz ? Reducing the First parte of wire?many thanks

  • Hi Walter. The antenne you describe is the short 40 – 10m version. It works like half a wave on 40m, half a wave on 20m and a full wave on 10m. For 80m, it’s close to 1/4 wave which should have a relatively low impedance. The auto transformer will transform this to an even lower impedance your transceiver will not like so better not use it on 80m, even though it looks like it’s working there. The low SWR you’re measuring probably is a harmonic of the coax, what length are you using? I’m also pretty sure this type is not supposed to work on uneven harmonic frequencies (15m). The low SWR on 6.5 MHz indicates the short 1.85 of wire is too long OR your 32 uH coil actually has more inductance. So either shorten (first fold back!) the end piece (1.85m) of wire OR take some turns off the coil. What core / toroid are you using? FT140-43 or FT240-43?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s