Nu ben ik er ECHT uit…

Maar voor hoe lang… dat is de vraag HI. Voor HF heb ik nog steeds mijn dubbele end-fed en die werkt “heel aardig” op 80, prima op 40 en sinds kort gebruik ik ‘m ook noodgedwongen voor 20m (200 pF C-tje in de matchbox gezet). Mijn HF rotary dipool is inmiddels slechts 2 x 2,6m lang en alleen geschikt voor 10m. Daar heb ik net wel weer even een leuke verbinding gemaakt met YU1FW, ik kwam 5/9+ binnen (hij 5/8) gewoon met 100W. Toch wil ik ook iets “draaibaars” voor 20m, en iets “draaibaars met gain” voor 10m. Aanvankelijk was mijn plan om de 10m dipool nog wat te verlengen en er wat horizontale toploads aan te maken en dan te voeden met lintkabel (stukje van 7m gekocht in Beetsterzwaag). Via de ingebouwde 4:1 current balun van de Palstar AT-500 zou ik die dan voeden. Niet resonant, maar met een beetje mazzel wel afstembaar op 10, 15 en 20m. Dat “niet resonant” staat me toch tegen. Mijn indruk is, dat een resonante antenne toch net even beter luistert, en dat is hier de beperkende factor (vermogen kan immers +6dB door de SB-200).

Om één of andere reden hebben 15m en de WARC banden me nooit getrokken. Mijn levensmotto is “het één sluit het ander niet uit”, maar daardoor doe ik vaak “alles een beetje, maar nooit echt goed”. De laatste jaren kom ik daar steeds meer op terug. 80m vind ik leuk voor PACC enzo, 40m vind ik sinds dat ik mijn end-fed heb ook een geweldige band. Mijn eerste HF verbindingen maakte ik met 2 x 5m VDE draad op 20m en daar ligt toch nog steeds een beetje mijn hart (hoewel ik er toch niet zo heel veel hoor). Het spannends vind ik toch wel 10m en 6m en de verhalen van “de wereld rond met een omgebouwd 11m setje” nog wel het mooist. Goed, 20m en 10m dus.

Mijn 2 x 3m H-dipool voor 20m met aan de uiteindes “zijsprieten” van 1,8m (naar beide kanten) ga ik maken. Gain is nagenoeg vergelijkbaar met een full-size dipool en door de topload gaat de impedantie wat omlaag en kom je keurig op 50 Ohm uit. Ik denk echt dat dat goed gaat werken. De 2 x 3m (= 6m) dipool maak ik van 25mm en 20mm buis van 2mm dik. Dipool center is wat slordig, de klemmen staan niet netjes in het lood en de buizen hangen wat af. Dat ga ik dus opnieuw maken van een 200 x 100 x 4 mm alu plaat. Goed uitmeten, gaatjes eerst even slaan met een center pons, dan met kleine boortjes de gaten precies op de juiste plek. De middenbuizen worden 1,8m lang (maximale lengte die aluminiumshop.nl via de “normale” manier kan verzenden), daarin schuiven de huidige 20mm delen van 1,8m. Ik ken dus een lengte van ong. 3,5m maken wanneer de buizen 10cm in elkaar geschoven zijn, en dat lijkt me voldoende. De uiteindes ga ik doorboren en daarin komt een middenstuk van 1,8m lange 12mm buis (steekt dus naar beide kanten 90 cm uit). Daarin komt weer 1,8m 10mm buis. Ik hoef volgens MMANA maar 1,8m te hebben, dus die 10mm buis kan nog wat ingekort worden, dat scheelt weer gewicht.

Het mooie van dat systeem is dat je door de lengte van de “zijsprieten” te verkorten of te verlengen de resonantiefrequentie in kunt stellen, maar ook de inpedantie. Is deze te laag, dan wat minder “zijspriet” en meer lengte van de hoofdstraler. Is de impedantie te hoog, dan wat meer “zijspriet” lengte en mag de lengte van de hoofdstraler wat korter. Zal wel een gedoe zijn, maar dat komt echt goed. Gewoon zonder tuner van 50 Ohm set naar 50 Ohm eindtrap via 50 Ohm kabel naar een 50 Ohm antenne. Gevoelsmatig moet dat een schot in de roos zijn.

De “hoofdstraler” van de 20m H-dipool zal in totaal zo’n 6m lang zijn en kan prima dienen als boom voor een 10m beam. Het moet niet al te zwaar worden, dus ik twijfel nog of ik een 3- of 4-elements ga maken. Het idee is om de straler van de 10m beam via een tweede middenplaat 90 graden haaks op de rotorpijp te zetten, en te voeden via DEZELFDE stroom balun. De reflector en director(en) bevestig ik met een dubbel setje buisklemmen (geisoleerd) op de 20m hoofdstraler. Met 4 elementen is een gain van 6 dBd (verviervoudiging van het vermogen) haalbaar en een F/B ratio van 20 dB (lekker stil aan de achter- en zijkant).

Dat is het plan en ik denk dat ik het maar gewoon eens uit ga voeren. Bij gbantennes.com mooie antenneklemmen en RVS slangklemmen gezien, bij aluminiumshop.nl bestel ik de benodigde platen/buizen. Stroombalun maak ik met 8 windingen coax (4 wdg, oversteken en nog 4 wdg) op een FT-240-61 kern. Ook dat schijnt een beproeft concept te zijn.

De potsierlijke Konni komt er een meter boven, of ik de MasPro WH59N laat zitten, daar twijfel ik nog over. VHF is leuk, maar inmiddels niet meer mijn ding geloof ik. Als je dat doet, dan moet je het ook goed doen met 10 elementen op grote hoogte en 100W ofzo. Boven op de rotorpijp wil ik wel de X30 zetten. Die pakt weinig wind, dat zal het verschil niet maken tussen omwaaien of niet.

Mooie plannen… maar komend weekend eerst schuttinkje in de tuin zetten HI. Veel antenneplezier allemaal…

Advertenties

5 gedachten over “Nu ben ik er ECHT uit…

 1. Hi Pleun,
  Leuk om je weblog te lezen. Vooral hoe je zo steeds weer keuzes maakt in deze hobby. “Alles een beetje, maar nooit echt goed”. Dat slaat ook wel op mij. Zeer herkenbaar. Veel plezier met je vorderingen. Ik blijf het volgen. Ook dit weekend ga ik in de tuin wat doen. Het begin van een schutting 😉
  73’s PA7RM

  • Tja… er zij zoveel leuke banden om op uit te komen. In het begin wil je gewoon op zoveel mogelijk banden kunnen werken maar multibanders zijn toch altijd een compromis. Mijn 80/40/20 end-fed is perfect voor 40 en goed genoeg voor 80, ik wil dan nog op 20 en op 10 en de rest is mooi meegenomen. Misschien haal ik aan het eind van de zomer de Konni 3-elements voor 6m én de MasPro WH59N weer uit de rotorpaal. De meeste lol heb ik toch op 40, 20 en 10. Die andere bandjes kan ik altijd later wat gaan doen: wat in het vat zit, verzuurt niet.

 2. Klinkt allemaal goed Pleun. Al je echt max. gain en voor-achter–zij verhouding wilt op 10m zou ik eens kijken naar het F en FMR yagi ontwerp van Henry (weet zijn call zo even niet). Website: http://www.hpsd.nl. Henry is wel erg op 11m gespitst maar laat je er niet door misleiden, hij heeft ook een licentie en heeft er wel kijk op. Ik weet zo niet of hij een antenne voor je wil uitrekenen, maar je zou altijd eens kunnen vragen. 73, Bas

  • Hoi Bas, bedankt voor de tip, ik heb even gekeken; bijzondere antennes. De reflector is behoorlijk breed tov de straler en zit daar erg dicht bij in de buurt. Ik vermoed dat daardoor de impedantie van de gevouwen dipool ook flink daalt richting 50 Ohm. De 1e director zit op een normale positie, de 2e director zit een flink eind verder. Ik ga zelf met een open dipool werken én ik wil een 50 Ohm match dus dit ontwerp gaat ‘m niet worden. Ik ben al driftig aan het modelleren in MMANA en het is toch steeds weer een duivel’s dilemma tussen forward gain, voor/achter verhouding en impedantie. Ik ben op het moment aan het experimenteren (in MMANA) met een 2e reflector, een klein stukje achter de normale reflector. Hier is een aanzienlijk betere f/b ratio te halen zonder dat de forward gain lijkt aan te tasten. Misschien ga is voor zoiets; eigenlijk een 3-elements geoptimaliseerd voor max. gain en 50 Ohm impedantie en dan achter de reflector nog een extra reflector. Ik ben niet zo’n “nabouwer” dus ik ga toch zelf iets ontwerpen, maar alle input levert weer nieuwe inspiratie dus in zoverre bedankt voor de tip!

   • Hallo Pleun, als je het wat eenvoudiger wilt houden. Je zou ook een HB9CV kunnen bouwen. 4,5dB gain en redelijke voor/achter verhouding. Daar zou je dan een extra director voor kunnen zetten voor meer gain. Ik heb jaren met een HB9CV gewerkt en kan zoiets echt aanbevelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s