IC-7400 gekocht >> nieuwe shack foto's

De centjes van de verkoop van de FT-2000 weer geinvesteerd in radiomateriaal natuurlijk. Een prachtige IC-7400 opgehaald! Foto’s van shack bijgewerkt en historie bijgewerkt met mooie plaatjes.

Advertenties

4 gedachten over “IC-7400 gekocht >> nieuwe shack foto's

  • Volgens de ARRL cijfertjes uit QST zou de FT-920 beter moeten zijn. Dat verbaasde me heel erg, maar is waarschijnlijk ook niet waar. De testopstellingen waren gelijk en ik vergelijk ook echt metingen met dezelfde parameters met elkaar. Volgens zendamateurkennis die er echt verstand van heeft, is er echter één belangrijke factor / basismeting verschillend waardoor het logisch is dat de FT-920 op andere tests hoger scoort. Die scoort ahw hoger tov een minder goede index (zou het signaal/ruisverhouding kunnen zijn??). Het zou logisch zijn dat de IC-7400 lager scoort omdat bij die set de index c.q. het uitgangspunt voor de metingen gewoon beter is. Tja… als dat echt zo is, wat heeft het dan voor zin om die cijfertjes te publiceren. Ik zou zeggen dat dat “index getal” dan verdisconteerd zou moeten zijn in de cijfers die gepubliceerd worden, maar dat blijkt dus niet het geval.

   Enfin… cijfertjes zeggen niet alles maar toch is het wel fijn dat iets hebt als uitgangspunt. Nou mijn persoonlijke ervaring, daar gaat ie weer hoor.. Ik denk dat de IC-7400 gewoon beter is qua ontvangst, punt. Het schijnt overigens dat ie qua uitzenden (puur signaal, uitdrukking van nevenfrequenties oid ??) wel beter scoort; het vermogen wordt optimaler gebruikt. Nou kan ik met de SB-200 die erachter hangt nog +6dB (of meer) maken dus in zoverre niet heel erg van belang. Het signaal moet natuurlijk wel “schoon” zijn natuurlijk.

   Met die deskundige kennis heb ik een tijdje zitten schakelen met dezelfde antenne, ongetuned, tussen de twee sets. De FT-920 lijkt iets meer te ruisen. Was wel moeilijk te beoordelen want we zaten naar twee totaal verschillende speakertjes te luisteren; eigenlijk zou je beide sets met dezelfde koptelefoon moeten beluisteren maar dan is het “snel heen en weerschakelen” wat lastiger. Toch was het een indruk. Het feit dat de IC-7400 juist iets schellere audio geeft dan de FT-920 (met grotere speaker) maar TOCH minder ruist maakt het wel een plausibele aanname denk ik.

   Ik werk op dit moment al een paar weken met de IC-7400. Mijn indruk is dat de ontvanger beter is dan de FT-920. Of dat werkelijk het verschil zal maken wanneer ik op de FT-920 een station net niet kan horen, dat betwijfel ik ten zeerste, dan lukt het volgens mij ook niet met de IC-7400 (zelfde idee had ik bij de FT-2000). De geluidskwaliteit van de IC-7400, ook op de koptelefoon, vind ik duidelijk minder aangenaam dan de FT-920. De Icom is spitser, stijler, abrupter. Niet qua klankkleur, maar qua “envelope”. Het verschil tussen een trompet en een bugel. Een trompet kan onaangenaam schetteren, een bugel klinkt bij zelfde toon aangenamer. Met de RX toonregeling (via menu, niet fijn) van de Icom is daar verder weinig aan te veranderen. De FT-920 heeft daarintegen een hele prettige en handig te bedienen hoog-af / laag-af DSP op de audio. Ik luister VEEL liever naar de FT-920. Toch wil ik even door de zure appel heenbijten en werk ik voorlopig nog even met de IC-7400, gewoon om ‘m wat beter te leren kennen. Oh… niet onbelangrijk, bij de IC-7400 werkt de CAT op 19k2 bps en bij de FT-920 slechts op 4k8. Wanneer je in HRD met de “schuifregelaars” je radio af wilt stemmen, dan werkt dat op 19k2 bps wel veel fijner. Ik gebruik het niet heel vaak dus het is geen groot probleem, maar wel een practisch puntje. Op de IC-7400 heb ik geen voice keyer dus voor de PACC gebruik ik waarschijnlijk toch de FT-920 die dat als standaard optie aan boord heeft. Met mijn verstand zou ik waarschijnlijk voor de IC-7400 kiezen, met mijn gevoel neig ik toch naar de FT-920. Gelukkig heb ik ze allebei HI.

   , mijn

 1. Wat is je ervaring ten opzichte van de FT2000…… en waarom heb je de FT2000 er uit gedaan??? Ben gewoon nieuwsgierig… heb zelf ook een FT2000 gehad en was blij dat hem kon verkopen… ben van de FT2000 naar Icom781 overgestapt… en nu over naar Elecraft K3.

  Groeten, Frans….

  • Hallo Frans. Mijn ervaringen met de FT-2000 zijn op mijn weblog volgens mij wel uitgebreid beschreven. Kort samengevat: ik vind het een hele fijne set en ik heb de “slechte cijfertjes” nooit als bezwarend ervaren omdat ik ook geen fanatieke contester ben en dus ook vrijwel nooit werk op een ramvolle band. Ik vond de FT-2000 qua mogelijkheden zeer compleet en voor het geld (rond de 1500 tweedehands) kun je je volgens mij niets beters wensen. Reden voor aanschaf FTdx-3000: is weer een nieuwere generatie, ben heel benieuwd hoe dit werkt. De scope vind ik een leuke bijkomstigheid, ontvanger is net weer even wat beter, USB interface voor zowel CAT als audio in/uit etc. Gewoon weer een stapje hoger op de ladder. Zoals ik al schreef, als het me niet bevalt, koop ik weer een FT-2000.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s