De 920 blijft, de 2000 gaat… snif…

Achja… Partir c’est mourir un peu. Zoals ik al schreef, het liefst zou ik alle sets gewoon houden. Maargoed, geen aanstellerij want natuurlijk is er sprake van een luxeprobleem, dat zal ik niet ontkennen. Ik heb gekozen voor de FT-920, eigenlijk op gevoel, maar ook om een aantal practische en niet in de laatste plaats financiële redenen.

De FT-2000 is en blijft een geweldige set, een genot om mee te werken. De FT-920 is dat wat mij betreft overigens ook maar eerlijk is eerlijk, de 2000 is beter qua ontvangst; rustiger maar heeft ook een iets groter dynamisch bereik en is iets selectiever. Als er sterke stations naast een frequentie zitten waar ik op luister, dan hoor ik die nog vrij lang wanneer ik van de frequentie wegdraai. Bij de 2000 was dat effect (laag gerommel, bij hetzelfde station, buidend minder en hield het bovendien sneller op. Daar merk je ook dat het DSP bandpass filter van de 2000 op het middenfrequent goed van pas komt. Bij de 920 kun je het gerommel in het LF nog wel wat camoufleren, maar echt helemaal weg krijg je het niet. Soms vervelend, maar voor mij niet beperkend. Wanneer het er echt om zou spannen, zou dat wel eens het verschil kunnen maken met net wél of niet niet horen (en dus werken?), zeker met de beperkte antennes die ik gebruik maar… bij mij spant het er nooit echt om. Ik geef wel eens punten in een contest weg, maar da´s alleen aan leuke stations die ik nog niet gewerkt heb. Als het niet lukt, draai ik de knop om en probeer het later die dag nog een keer, of een week later, of een maand. Ik zag overigens dat er van Inrad een mooie roofing filter modificatie is; je plaatst een extra filter + preamp (om het verlies van het filter te compenseren) in een soort effectloopje in het middenfrequent. Het leek me niet zo’n hele moeilijke operatie en de kosten bedragen $200. Zowel het dynamisch bereik als de selectiviteit schijnen er flink op vooruit te gaan. Dat ga ik eens navragen bij zendmaatje Frans (PE0F), die kan daar altijd heel verstandig over praten (en ik knik dan instemmend en doe alsof ik het allemaal begrijp).

Ik vind de 920 erg fijn luisteren, zowel op de koptelefoon als via de ingebouwde speaker. Dat is toch waar ik een set op uitkies, erg he? De audio is zoals ik die me herinner van mijn oude FT-767GX en FT-840; wat aan de donkere kant maar zonder dof te zijn. Ik kan Frans niet uitleggen dat je zoiets met een externe EQ niet altijd even makkelijk voor elkaar krijgt. Volgens mij is het ook niet alleen EQ maar ook een stukje “versterkingskarakteristiek” (pas op hoor, gitaristen zijn neuroten op het gebied van versterking). Het geluid van de FT-920 wordt ook nooit pinnig / hoekig / abrubt / blikkerig zelfs wanneer ik flink wat laag én hoog uit het LF haal en dus alleen naar het middengebied zit te luisteren. Iets wat bij de TS-480HX wel het geval was (volgens Frans, met verstand van zake, lag dat misschien aan de AGC; iets te snel naar mijn smaak?) maar b.v. ook bij de IC-706 MKI die ik ooit had. Ook de audio DSP (laag-af en hoog-af) vindt ik echt heel fijn. Niet dat dat het verschil gaat maken tussen wel of niet horen, maar het luistercomfort is er prima mee te verbeteren, hetzelfde geldt voor de noise reduction (ook via DSP op het LF); een prettige feature die het luisteren veraangenaamd. Auto notch werkt briljant en ook de voice recorder is fijn straks voor de PACC. Verder alle belangrijke knoppen (microfoon gain, power etc.) gewoon aan de voorkant. De single band dual receiver van de 2000 heb ik niet nodig. Ik ga echt niet naar twee frequenties (links/rechts is mogelijk op de 2000) zitten luisteren. De tweede afstemknop voor de B-VFO vind ik een uitkomst, maar meer hoeft van mij niet. De TX EQ van de 920 werkt ook prima, maar eigenlijk klinkt de “off” stand het beste. Voor “BBC audio” is standje 3 nog wel mooi, misschien wanneer de lokale condx op 40m goed zijn, maar verder niet echt nodig. Standje 3 lijkt ook het meest op de EQ settings die ik op de 2000 gebruikte, tikkie laag (300 Hz) erbij, tikkie hoog (2 kHz) erbij; relatief dus een dip in het midden. Hmmm… en dan de analoge S-meter van de 2000,  ja die vind ik wel mooi maar eerlijk gezegd kan ik ook wel zonder leven, zo’n bar graph metertje vind ik wel prima. In HRD blijft het peak signaal mooi even in beeld en op basis daarvan deel ik mijn rapporten uit. Nouja… de 920 dus. Op het voorpaneel zit eigenlijk geen knop die ik niet gebruik, op de 2000 wel. Het enige, maar dat is dan toch ook echt het enige, waar ik van baal bij de 920, is dat ie geen AF input heeft zoals de 2000; om je audiokabeltje van de PC in te steken. Nouja, die digitale modes werd ik toch niet echt warm of koud van (van die Japanner op 80m die ik voor de verandering eens wél kon horen trouwens wel, maar die zei net toen ik mijn eindtrap had ingesteld “solly, I go to wolk now, thank you and see you tomollow, seventy thlee”).

Om de FT-920 te kunnen bekostigen had ik, weloverwogen, mijn TS-50 vakantiesetje met bijbehorende AT-50 tuner verkocht. Jammer want ook dat was een juweeltje, maar het leek me zo leuk om in de zomer ook op 6m wat te kunnen luisteren (en werken?). Bovendien stond de TS-50 eigenlijk het hele jaar in de kast en had dus alleen tijdens de vakantie nut. Nu de FT-2000 weer gaat, heb ik wat budget om naar een nette IC-7400 uit te kijken. Voor op vakantie ideaal want HF én 6m én 2m én ingebouwde RTTY decoder (voor als je je echt verveelt), maar tussen de vakanties door ook toegevoegde waarde in de shack want 100W op 2m. Dan ga ik toch maar weer eens een hark in de rotor hangen, eens kijken of ze me dan wél kunnen horen in Zweden. Beetje trauma opgelopen in mijn PD1ADI dagen; ik kon op mijn zelfbouw 7-element short yagi de Zweden wél horen, maar de 10W die ik toen kon maken, bleek niet voldoende om een verbinding te kunnen maken. Maatje Bernhard, PE1RQA werkte ze vanuit Frylân wél met 25W en een soortgelijke antenne (en vrij zicht op het Noorden). Enfin, zo biedt de nieuwe vakantieset dus ook nog toegevoegde waarde buiten het vakantieseizoen om. Ik ben heel benieuwd, het lijkt me wel een mooi apparaat.

Door de FT-2000 te verkopen en een IC-7400 aan te schaffen heb ik ook weer een paar centen in de zak. Da’s niet verkeerd want het zijn zowieso dure maanden, maar ook de spouwmuren worden geisoleerd en Petra’s Pandaatje én m’n C5 (jawel, ik ben citrofiel, ook dat nog) moeten weer voor een APK (en de mislamp is er spontaan uit komen kletteren én de hydropneumatische vering gaat soms bij koud weer in de noodloop dus dat gaat geld kosten). Dan nu de HAM-vraag… Wie heeft er een nette IC-7400 te koop?

Advertenties

4 thoughts on “De 920 blijft, de 2000 gaat… snif…

 1. Pfhoe, wat een verhaal en overwegingen. Lees dat over een jaar nog maar eens terug. Misschien denk je er dan wel heel anders over. Die IC-7400 daar heb jij straks toch geen geld meer voor zo te horen. Zelf bezit ik alleen de FT817 en de ondertussen 13 jaar oude IC706MK2G. Ik heb wel eens met een FT920 gewerkt op een velddag maar dat ik echt kan spreken van betere ontvangst? Weet je wat het is, ik geloof niet zo in selectiviteit en superfilters. Ik heb zo ie zo al de indruk dat ik veel meer hoor dan die jongens met dure apparaten. Die filters zitten al in mijn oren, en nee ik speel geen gitaar maar vind het wel mooi om naar te luisteren. Hoop dat je veel plezier van de set hebt. 73, Bas

  • De FT-2000 wordt zo opgehaald, ik heb ‘m nog even aangesloten voor demo. Toch wel een imposante radio en ook mooie ontvangst. Zoals gezegd is de FT-920 zeker NIET beter dan de FT-2000, maar ik vind de FT-920 “goed genoeg”, bovendien vind ik ‘m minstens zo fijn (zo niet fijner) luisteren als de FT-2000. Op de FT-920 zitten alle functies / opties die ik graag wil en dus ook gebruik, op de FT-2000 zitten veel meer functies maar die gebruik ik toch niet. Ik vind het dan leuker om er een IC-7400 naast te hebben voor 100W op 2m en een handig setje voor vakantie. Ik denk dat ik daar volgend jaar nog precies hetzelfde over denk, hoewel ik moet toegeven dat de FT-2000 toch net weer iets meer radio is en dus nog meer “appeal” heeft maargoed, gezien voorgaande dus toch voor de FT-920 gekozen. M.b.t. filters heb je gelijk hoor. Ik heb niet het idee dat dat zo’n enorm verschil maakt in de situaties dat ik de sets gebruik met bovendien de beperkte antennes die er aanhangen. Er zijn natuurlijk (contest) stations waarbij iedere QSO telt en daar zal de FT-920 waarschijnlijk niet voldoen. Ik vind het een fijne radio en de IC-7400 kijk ik ook naar uit.

 2. Hallo Pleun,
  beetje late reactie maar ik wilde toch nog even reageren. De FT-920 heeft wel een audio in en uit via een eenvoudig snoertje! Je hebt een AF Out jack op de achterkant, vast level en die gaat dan naar mike in op de pc. Je kunt de Patch Jack gebruiken voor line out van PC naar de set. In de manual is sprake van SSTV maar je kunt alle digimodes daarop aansturen.
  Je moet dan wel de mike loskoppelen omdat die ook aan gaat als je zo werkt. Helemaal netjes doen is de DATA DIN gebruiken, ff snoertje fabrieken en je hebt op 1 poort audio in en uit plus PTT.
  en digimodes zijn WEL leuk! HI

  73, Kees PE2KM

  • Hallo Kees, bedankt voor de tip, ik had ‘m inmiddels zelf ook gevonden (patch in) want daar zit nu mijn Rode Procaster op aangesloten. Zal ik dus nog schakelbaar moeten maken zodat ik tussen de PC en de microfoon kan schakelen maar dat is niet zo moeilijk. Gaat goed komen, ik vind de “multibrowser” van HRD wel erg indrukwekkend, maar ik vind een gewoon QSO toch nog leuker dan via de PC. Ieder z’n meug, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s